Tolkien : Το χρονικό της εικονογράφησης των έργων του All images © Ted Nasmith or their respective copyright holder

Tolkien : Το χρονικό της εικονογράφησης των έργων του

Links:
Κατηγορία Άρθρα
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 Διαβάστηκε 237 φορές

Τέχνη και Εικονογράφηση

H πρώτη εικονογράφηση των έργων του Tolkien έγινε από τον ίδιο το συγγραφέα. Το 1937 η αμερικανική έκδοση του The Hobbit ήταν, το πρώτο βιβλίο που εικονογραφήθηκε από επαγγελματία σχεδιαστή. Ο Tolkien  έκρινε πολύ αυστηρά αυτά τα σχέδια, και το 1946 απέρριψε τη δουλεία του Horus Engels για τη γερμανική έκδοση του The Hobbit ως «πολύ αξιοπρεπή».

Το 1948, η Milein Cosman εικονογράφησε το Farmer Giles of Ham, αλλά ούτε αυτή η δουλειά ικανοποίησε τον συγγραφέα. Ο Tolkien την αντικατέστησε το 1949 με την Pauline Baynes η οποία έγινε η  αγαπημένη του εικονογράφος και ανέλαβε τα σκίτσα για το The Adventures of Tom και για το Farmer Giles of Ham. Τη δεκαετία του 1970, η Βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα η Δεύτερη, ήδη διακεκριμένη ζωγράφος, εμπνευσμένη από το The Lord of the Rings, έστειλε τα σχέδια της στον Tolkien, ο οποίος έμεινε έκπληκτος από την ομοιότητα που είχαν με τα δικά του. Έτσι, το 1977 τα σχέδιά της δημοσιεύθηκαν στην δανέζικη έκδοση του βιβλίου, το οποίο επανεκδόθηκε το 2002, εικονογραφημένο από τον Βρετανό καλλιτέχνη Eric Eraser.              

Επίσης, γνωστοί για τις εικονογραφήσεις τους στα βιβλία του Tolkien κατά τις πρώτες δεκαετίες της δημοσίευσης του The Lord of the Rings, είναι οι Tim και Greg Hildebrant.

Τη δεκαετία του 1970 ο Βρετανός καλλιτέχνης Jimmy Cauty έφτιαξε μια αφίσα του The Hobbit για την εμπορική εταιρία Athena, η οποία έγινε best-seller.

Φαίνεται, όμως, ότι οι γνωστότεροι εικονογράφοι του Tolkien στις δεκαετίες 1990 και 2000 είναι οι John Howe, Alan Lee και Ted Nasmith. Ο Alan Lee έκανε την εικονογράφηση του The Hobbit και του The Lord of the Rings, ο Ted Nasmith εικονογράφησε το The Silmarillion και ο John Howe έφτιαξε τα εξώφυλλα πολλών βιβλίων του Tolkien. Επίσης ο J. Howe και ο A. Lee συμμετείχαν στην δημιουργία των ταινιών της τριλογίας του Peter Jackson ως concept artists  – και ο Nasmith κλήθηκε να συμμετάσχει αλλά αρνήθηκε απρόθυμα, λόγω προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκείνο τον καιρό. Το 2004 ο Alan Lee  βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη δουλειά του στην τελευταία ταινία της τριλογίας The Lord of the Rings: The Return of the King.

Άλλοι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τα έργα του Tolkien είναι οι Catherine Karina Chmiel, Inger Edelfeldt, Anke Katrin Eismann, Roger Garland, Michael Hague, Tove Jansson (εικονογράφος της φιλανδικής μετάφρασης του The Hobbit), Angus McBride, Kay Miner και Jenny Dolfen.

    

1948

Milein Cosman

Η Milein Cosman είναι μια καλλιτέχνης που έγινε γνωστή, κατά κύριο λόγο, για τις σπουδές της πάνω στα έργα μουσικών που ήταν εν ζωή, όπως των Britten, Stravinsky και  Furtwaengler. Το Λονδίνο ήταν η πόλη στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της.

Η Milein γεννήθηκε το 1921 στο Gotha της Γερμανίας, αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Dusseldorf. Από το 1937 μέχρι το 1939 σπούδασε στα Ecole d’ Humanite και International School στη Γενεύη, ενώ στα τέλη του 1939 έφυγε για την Αγγλία. Εκεί, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, φοίτησε στο Slade School of Art της Οξφόρδης όπου σπούδασε σχέδιο με καθηγητή τον Randolph Schwab, και λιθογραφία με καθηγητή τον Harond Jones.  Το 1943 παρακολούθησε μαθήματα στο βραδινό τμήμα του Polytechnic of Oxford με καθηγητή τον Bernard Meninsky.

Από το 1943 και για τα επόμενα δυο χρόνια εργάστηκε ως γαλατάς, ενώ παράλληλα δίδασκε Γαλλικά και Τέχνη σε ένα οικοτροφείο που διηύθυνε η εκκλησία. Τα βράδια έκανε διαλέξεις σχετικές με την Τέχνη στο Workers’ Educational Association. Το 1945, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου συνέχισε να διδάσκει σε βραδινά τμήματα στο WEA, τον Ερυθρό Σταυρό και το WMCA. Τον ίδιο καιρό εργαζόταν και για το Ευρωπαϊκό American Broadcasting Studio.

Το 1946 άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας εικονογραφώντας βιβλία και να δίνει σχέδιά της σε περιοδικά και εφημερίδες. Η ειδικότητά της ήταν να ζωγραφίζει μουσικούς και χορευτές, και πολύ συχνά τα σχέδιά της γίνονταν γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ή μιας παράστασης. Έτσι γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της Hans Keller. Το ζευγάρι έζησε μαζί μέχρι το θάνατο του Keller το 1985. όλο αυτό το διάστημα, η Milein εικονογράφησε αρκετές από τις δουλειές του συζύγου της, ενώ έκανε και πολλά πορτρέτα του ίδιου.

Το 1958 η Milein παρουσίασε στην τηλεόραση ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζωγραφικής σε 24 επεισόδια.  

Έργα της βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και στα Victoria and Albert Museum, The National Portrait Gallery, The Ashmolean Museum, The Fitzwilliam Museum, The Hunterian, The Stadtmuseum Dusseldorf, The Centre for Fine Arts (BoZar) στις Βρυξέλες. 

 

1949

Pauline Baynes

Η Pauline Baynes, που γεννήθηκε το 1922 στο Hove του Sussex, είναι μια Αγγλίδα εικονογράφος, το ενεργητικό της οποίας περιλαμβάνει πάνω από 100 βιβλία, και κυρίως αυτά του C. J. Lewis και του J.R.R. Tolkien.

Αν και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ινδία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως επίτροπος στην Agra, εκείνη και οι μεγαλύτερες αδερφές της γύρισαν στην Αγγλία για σπουδές. Η Baynes γράφτηκε στο Slade School of Fine Art αλλά μετά από ένα χρόνο προσφέρθηκε να εργαστεί εθελοντικά για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζωγραφίζοντας καμουφλάζ, αν και σύντομα τη μετέφεραν στο τμήμα χαρτογράφησης. Αυτή η γνώση αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη όταν σχεδίασε το χάρτη της Narnia για τον C. J. Lewis και το χάρτη της Μέσης Γης για τον J.R.R. Tolkien.

Η Baynes είναι πολύ γνωστή, κυρίως για την εικονογράφησή της στα Χρονικά της Νάρνια του C. J. Lewis. Επιπλέον, ήταν η αποκλειστική συνεργάτιδα του J.R.R. Tolkien, εικονογραφώντας τα Farmer Giles of Ham, The Adventures of Tom Bombadil, Smith of Wootton Major, Tree and Leaf, και μετά το θάνατο του Tolkien, το 1974  έφτιαξε την αφίσα για το ποίημα Bilbo’s Last Song, ενώ το 1990 εικονογράφησε το βιβλίο.   

Όσον αφορά στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 1973 έκανε το εξώφυλλο ενός τόμου της αγγλικής  έκδοσης και το 1981, τα εξώφυλλα της τρίτομης χαρτόδετης έκδοσης. Επίσης έφτιαξε τους εικονογραφημένους χάρτες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ.

 

1959

Οι Αδερφοί Hildebrandt

Οι δίδυμοι Αδερφοί Hildebrandt, γεννήθηκαν το 1939 και είναι δυο καλλιτέχνες που δούλεψαν και ως συνεργάτες στον τομέα της δημιουργίας του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας. Ο Greg  και ο Tim Hildebrandt άρχισαν να εργάζονται το 1959 και είναι γνωστοί για τις πασίγνωστες εικονογραφήσεις του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, της πρώτης αφίσας για την ταινία Star Wars, για τα pinup σχέδιά τους, καθώς και για τη Μαγεία τους: την εικονογράφηση του The Gathering. Ο Greg  Hildebrandt Jr. συνεισέφερε σημαντικά στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο "Greg  & Tim Hildebrandt: The Tolkien Years” που αποτέλεσε μια συνοπτική αναφορά στα έργα genre art που δημιούργησαν για τον συγγραφέα στη δεκαετία του 1970.

Ο Greg είναι επίσης διάσημος για τη συνεισφορά του στα άλμπουμ και τα εμπορικά προϊόντα της Trans-Siberian Orchestra, αλλά και για το εξώφυλλο του άλμπουμ Mob Rules των Black Sabbath. O Tim Hildebrandt πέθανε από διαβήτη τον Ιούνιο του 2006, σε ηλικία 67 χρόνων.

 

1970-1977

Βασίλισσα Μαργαρίτα

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα η Δεύτερη της Δανίας ασχολούταν με το σχέδιο και τη ζωγραφική από τότε που ήταν παιδί. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του J.R.R. Tolkien  την ενέπνευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμο κατά τη δεκαετία του 1970, και έγινε η αφορμή για να δώσει μορφή στις ιδέες της.

Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν ήταν σίγουρη για τις δυνατότητές της στη ζωγραφική, και για το λόγο αυτό προτίμησε να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά της χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ingahild Grathmer. Σήμερα υπογράφει τους πίνακές της με ένα κομψό Μ.

Η ιστορία του Tolkien  την συνάρπασε τόσο πολύ, ώστε οι περιγραφές των τοπίων του συγγραφέα κατάφεραν να δημιουργήσουν εικόνες στα μάτια του μυαλού της. Αυτή η «συνάντηση» με τον κόσμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεν την κατέκλυσε μόνο με  ιδέες, αλλά επίσης την έκανε να νιώσει την ανάγκη να παρουσιάσει και οπτικά αυτές τις ιδέες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία αρκετών σχεδίων και ζωγραφικής με ελαιοχρώματα, πράγμα που της έδωσε την ευκαιρία να αποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο τα εσωτερικά της οράματα.

Η Βασίλισσα, καταγοητευμένη από το βιβλίο του Tolkien, έστειλε τα σχέδιά της στο συγγραφέα και εκείνος τα συμπεριέλαβε στην δανέζικη έκδοση του βιβλίου το 1977. Τα σχέδια αυτά τα ξαναζωγράφισε ο βρετανός καλλιτέχνης Eric Fraser.      

 

1977

Eric George Fraser

Ο Eric George Fraser που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1902 και πέθανε το Νοέμβριο του 1983, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους βρετανούς εικονογράφους και γραφίστες της εποχής του. Ήταν διάσημος για την τακτική συνεργασία του με το Radio Times, αλλά και ως ο δημιουργός του «Mr. Therm» το 1931 για τη διαφήμιση της Gas, Light & Coke Company.

Επίσης, εικονογράφησε σκηνές κλασσικής μυθολογίας, όπως τη μάχη του Beowolf με το δράκο, καθώς και αρκετά μεσαιωνικά έργα του Shakespeare. Όσον αφορά στα βιβλία του Tolkien,  εικονογράφησε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για την έκδοση του 1977 από τον οίκο Folio Society.

Ο Fraser γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1902 στην οδό Vincent του Λονδίνου, και στις 4 Απριλίου του 1925 παντρεύτηκε την Irene Grace Lovett στην εκκλησία Parish Church of St. John.  Το 1935 μετακόμισε στο Penn Place, στο Hampton, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 15 Νοεμβρίου του 1953. Δούλευε ακατάπαυστα στο στούντιο που είχε στον κήπο του ακόμα και μια εβδομάδα πριν το θάνατό του. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες της ζωής του παρουσιάζονται σε δυο βιβλία, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει διεξοδικά δείγματα της δουλείας του.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Eric Fraser, Designer and Illustrator» της Sylvia Backmeyer, περιλαμβάνει μια μελέτη της Wendy Coates-Smith (εκδόσεις Lund Humphriers Publishers, 1988 – ISBN 0-85331-753-4), και το δεύτερο με τίτλο «The Graphic Works of Eric Fraser» της Alice Davis, είναι του οίκου The Uffculme Press (1985 δεύτερη έκδοση).      

 

 

      

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Assassin's Creed