James Wolf

Links: Website | Facebook | Instagram
Κατηγορία Artists
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 Διαβάστηκε 136 φορές
Τεύχος 3 | Bitter Squid

Gallery

Ο Τζέημς είναι ένας παθιασμένος και αφοσιωμένος ελεύθερος επαγγελματίας εικονογράφος/concept artist ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το ινστιτούτο Τέχνης της Βοστόνης. Αν και νέος, έχει ήδη αρχίσει να αφήνει τη σφραγίδα του στον καλλιτεχνικό κόσμο έχοντας δημοσιεύσει έργα του σε πολλά περιοδικά και καλλιτεχνικές συλλογές. Ελπίζει να εργαστεί μια μέρα ως concept artist πλήρους ωραρίου σε φημισμένο στούντιο, αλλά για την ώρα νιώθει αρκετά άνετα και είναι επιτυχημένος δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας, έτοιμος να αναλάβει οτιδήποτε εμφανίζεται στο δρόμο του.

1. Πράγματα που εμπνέουν τη δουλειά σου

Η έμπνευση έρχεται σε τόσες πολλές μορφές και θα μπορούσα να δώσω μια ατελείωτη λίστα πραγμάτων που έχουν εμπνεύσει δημιουργίες, έχω σχεδιάσει ακόμα και πλάσματα βασισμένα εξ’ολοκλήρου σε ένα δέντρο με ενδιαφέρουσα εμφάνιση, αλλά υπάρχουν κάποιες εμπνεύσεις που είναι πάντα παρούσες στη δουλειά μου. Μία από τις πιο κυρίαρχες εμπνεύσεις είναι η ενσωμάτωση των σκοτεινών και ενοχλητικών συναισθημάτων που φαίνεται ότι αγαπώ να προσθέτω στα έργα μου. Συχνά δημιουργώ ένα έργο εξ’ολοκλήρου γύρω από ένα συναίσθημα. Συνήθως βρίσκω τυχαία μια ιστορία στις ειδήσεις, σε μια ταινία ή μέσω κάποιου προσωπικού συμβάντος και παίρνω αυτή τη διάθεση και σχηματίζω ένα πίνακα ζωγραφικής γύρω από αυτή, το περιεχόμενο μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά η κατευθυντήρια δύναμη πίσω τους είναι η ίδια. Υπάρχουν μερικά θέματα τα οποία έχω την τάση να επισκέπτομαι συχνά, που περιλαμβάνουν την αφοσίωση, το θάνατο, τη λύπη, το μίσος, τη γοητεία, το μυστήριο, τη χαμένη ελπίδα και το να αγωνίζεσαι ενάντια στις πιθανότητες. Συχνά χρησιμοποιώ αυτά τα θέματα επειδή μου μεταφράζονται καλά σε ένα έργο τέχνης και ενδεχομένως δημιουργούν κάποιο είδος αντίδρασης με το θεατή. Άλλη μια δυνατή έμπνευση είναι η ώθηση να δημιουργώ ομορφιά. Στα περισσότερα έργα μου, παλεύω να επιτύχω την ομορφιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μερικές φορές ξεμένω από καύσιμα και όταν το παθαίνω αυτό, παρατηρώ συναδέλφους σύγχρονους καλλιτέχνες. Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Όταν κολλάω σε ένα κομμάτι, παρατηρώ καλλιτεχνικά φόρουμ και βλέπω πώς άλλοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα και αυτό μου δίνει μια νέα προοπτική. Πάντα έχω συναίσθηση του περιβάλλοντός μου γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε η έμπνευση θα εμφανιστεί.  

2.Τι σε κινητοποιεί προς το σχεδιασμό του concept

Μου αρέσει πολύ να εστιάζω σε φανταστικούς κόσμους και όταν σχεδιάζω εννοιολογικά μπορώ να το κάνω αυτό λίγο λίγο, και στο τέλος ξέρω ότι όλα θα συνδυαστούν για να δημιουργήσουν τους πλήρως συνειδητοποιημένους τόπους. Με την εικονογράφηση, τα κάνω όλα αυτά με τη μία, αλλά με το concept art έχω την ευκαιρία να δημιουργήσω τα πράγματα που μπορεί να αγνοηθούν και δεν θα χωρούσαν στην εικονογράφηση. Αυτή πιστεύω είναι η διαφορά ανάμεσα στην εικονογράφηση και το concept art. Η εικονογράφηση στέκεται μόνη της ως ιστορία, όχι όμως ένα έργο concept art, για το οποίο η συλλογή ως σύνολο έχει μεγαλύτερη αξία. Άλλη μια αιτία που κινητοποιούμαι προς την κατεύθυνση του concept είναι ότι μου αρέσει πολύ να λύνω προβλήματα, και ένα μεγάλο μέρος του concept art είναι η λύση προβλημάτων. Πρέπει να βρεις ένα τρόπο να επινοήσεις εφευρετικές και διαισθητικές λύσεις καθώς ακόμα φτιάχνεις το έργο ελκυστικό και το τοποθετείς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.

3.Ο τύπος σχεδίων που απολαμβάνεις περισσότερο

Μου αρέσει πολύ να σχεδιάζω χαρακτήρες και κόσμους μέσα στους οποίους μπορώ να χαθώ. Είναι επίσης διασκεδαστικό να δημιουργώ πράγματα τα οποία είναι εντελώς «εκεί έξω» όσον αφορά στο σχεδιασμό. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και έτσι μπορείς να διασκεδάσεις με τη φαντασία σου. Είμαι μεγάλος οπαδός της σφαίρας της φαντασίας, έτσι ο,τιδήποτε έχει σχέση με δράκους και κάστρα είναι καλό μέσα στο βιβλίο μου. Από την άλλη πλευρά μου αρέσει πολύ η πρόκληση και όταν μου παρουσιάζεται κάτι το οποίο δεν μου είναι οικείο, συνήθως περνάω υπέροχα γιατί αναγκάζομαι να επινοήσω λύσεις με τις οποίες δεν είμαι συνηθισμένος.

4.Η τεχνική σου (με μολύβι ή ψηφιακή)

Με όρους εικονογράφησης, η τεχνική μου μοιάζει με αυτό που θα έκανα αν επρόκειτο να ζωγραφίσω παραδοσιακά. Η κύρια διαφορά είναι ότι τώρα με τις κατά παραγγελία βούρτσες μπορώ πολύ γρήγορα να γεμίσω μια περιοχή, ειδικά όταν πρόκειται για concept art όπου οι κατά παραγγελία βούρτσες μπορούν να γίνουν ο καλύτερός σου φίλος. Άλλη μια τεχνική που χρησιμοποιώ περιστασιακά είναι να προσθέτω φωτογραφίες με ενδιαφέρουσα υφή χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και αδιαφάνειες, οι φωτογραφίες δεν χρησιμοποιούνται για το θέμα τους αλλά περισσότερο για την υφή. Τις προσθέτω παντού όπου η υφή είναι κατάλληλη, αυτό γίνεται κυρίως για να προσθέσω την εντύπωση της λεπτομέρειας αποφεύγοντας ταυτόχρονα την εκτενή δουλειά. Γενικά όταν δημιουργώ ένα πίνακα ζωγραφικής ξεκινάω με ένα γρήγορο σκίτσο, αρκετό απλώς ώστε να μπορώ να καταλάβω πού βρίσκεται το κάθε πράγμα και να μπορώ εύκολα να ζωγραφίσω χωρίς να χρειάζεται να μαντεύω για δεύτερη φορά. Κατόπιν πλημμυρίζω τον καμβά με ένα χρώμα βάσης και ρίχνω επάνω πολύ χρώμα για να γεμίσω το έργο. Τότε ξεκινάω να καθορίζω τα σχήματα και τα φώτα του έργου, καθώς επίσης να διορθώνω τυχόν ανακρίβειες που βρίσκω στο σκίτσο. Μετά από αυτό πραγματικά ξεκινάω να μπαίνω στη σκίαση και τελικά στις λεπτομέρειες. Κατόπιν έρχεται ένα ελαφρύ στρώμα επικάλυψης για να εμφανιστούν τα πράγματα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες της επεξεργασίας. Τέλος, η εικόνα ψαλιδίζεται και μπαίνει ο τίτλος.

5.Οι βούρτσες (ψηφιακές) που προτιμώ

Έχω την τάση να κολλάω στις κοινές βούρτσες όπως η στρογγυλή αερόβουρτσα με ευαισθησία πίεσης αλλά όταν χρειάζονται έχω το σετ μου από έμπιστες κατά παραγγελία βούρτσες οι οποίες περιλαμβάνουν : μια μυτερή βούρτσα για πιο γωνιακή δουλειά, μια σπογγώδη βούρτσα για να προσθέτω υφή, κ.ά. Συνολικά έχω περίπου 10 βούρτσες, ίσως λιγότερες, που χρησιμοποιώ όλη την ώρα και αμέτρητες που παρακαλάνε να χρησιμοποιηθούν. Παρ’όλα αυτά πρέπει να παραδεκτώ ότι δεν εκμεταλλεύομαι πλήρως τις υπέροχες ικανότητες του photoshop αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο προσπαθώ να βελτιωθώ.

6.Εφαρμογές και εξοπλισμός που χρησιμοποιείς όταν ζωγραφίζεις ψηφιακά

Προς το παρόν το photoshop είναι οι βασικές μου εφαρμογές για ψηφιακή δουλειά και είμαι αρκετά ικανοποιημένος με αυτό. Όσον αφορά στον εξοπλισμό, ζωγραφίζω πάνω σε μια ταμπλέτα γραφικών Intuos 3 και ένα laptop κατάλληλου μεγέθους αφού μετακινούμαι συχνά.

7.Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις

Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ, είτε πρόκειται για επικίνδυνες γυναίκες, παράξενα πλάσματα ή άγνωστους τόπους, και το πεδίο της δουλειάς μου μου επιτρέπει να το κάνω αυτό κάθε μέρα... και να πληρώνομαι κιόλας! Αυτό έκανα πάντα και με κάνει τόσο ευτυχισμένο να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω, όσο τα χέρια και τα μάτια μου συνεχίζουν να λειτουργούν θα ζωγραφίζω μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω. Είναι επίσης ωραίο να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και με το δικό σου πρόγραμμα και επιπλέον να έχεις την ικανότητα να εργάζεσαι οπουδήποτε θέλεις, αν και ο διαχείρηση του χρόνου σου γίνεται πολύ μεγαλύτερο ζήτημα! Μου φαίνεται ότι πάντα κουράζομαι υπερβολικά, αλλά ακόμα και αν δεν επρόκειτο για δουλειά πάλι θα το έκανα για την απόλαυση!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Natascha Roeoesli Thanos Tsilis »