Martin McKenna

martin@martinmckenna.net
Links: Website |
Κατηγορία Artists
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 Διαβάστηκε 172 φορές

Gallery

O Martin McKenna κατάγεται από την Αγγλία. Εκτός από βραβευμένος δημιουργός στο χώρο του φανταστικού, είναι και συγγραφέας. Στην επαγγελματική του πορεία συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία εξώφυλλων βιβλίων για πολλούς εκδοτικούς οίκους, όπως οι HarperCollins και Time-Warner. Επίσης, έχει κάνει εικονογράφηση για games των Wizards of the Coast και Games Workshop, καθώς και για πολλούς τίτλους Fighting Fantasy. Εργάζεται ως concept artist φτιάχνοντας παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ασχολείται με ταινίες, τηλεοπτικές παράγωγες, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία με θέμα την ψηφιακή τέχνη, όπως το Digital Fantasy Painting Workshop και το Digital Horror Art. Επίσης είναι ο εκδότης της συλλογής Fantasy Art Now.˃

F.R.: Τι σε εμπνέει στη δουλειά σου;

Η καριέρα μου στον τομέα της τέχνης άρχισε πριν από είκοσι χρόνια (ποσό γρήγορα περνά ο καιρός!), πολύ πριν εκπλήρωση την παιδική μου φιλοδοξία να δουλέψω ως εικονογράφος πλήρους απασχόλησης και να είμαι πραγματικά δημιουργικός στο επάγγελμα μου.

Είχα τη δυνατότητα να εργαστώ και ως ελεύθερος επαγγελματίας καθώς και την εμπειρία της μόνιμης συνεργασίας με τους Games Workshop, Hasbro, Eidow Interactive και πρόσφατα με το BBC. Οι ικανότητες μου αναπτύχτηκαν και διευρύνθηκαν παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το πάθος μου για τη λογοτεχνία, τις ταινίες, την τηλεόραση και ότι έχει να κάνει με το φανταστικό και το ονειρικό, ήταν πράγματα που με ενέπνευσαν από πολύ μικρό. Ο συνεχής ενθουσιασμός μου με έφερε σε επαφή με ευρείας κλίμακας πεδία της τέχνης και του σχεδίου. Ασχολήθηκα με την εικονογράφηση βοηθημάτων και εγκυκλοπαιδειών, κλασικών μυθιστορημάτων και παιδικών βιβλίων, με εξώφυλλα βιβλίων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, με production art για games και ταινίες, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με την ιστορία της genre art (καλλιτεχνική απόδοση σκήνων της καθημερινής ζωής ) και μέχρι σήμερα με τη διδασκαλία τεχνικών ψηφιακής ζωγραφικής.

F.R.: Τι σε παρακινεί στη δουλειά σου;

Κυρίως, η αποφασιστικότητα μου να ακονίζω τις ικανότητες μου και να προσπαθώ να μαθαίνω και να βελτιώνομαι διαρκώς. Περιμένω με ανυπομονησία μελλοντικά και φιλόδοξα projects που θα με εμπνεύσουν, ιδίως στον τομέα των games και των ταινιών. Έτσι, θα μπορέσω να ασχοληθώ με το πάθος μου για το σχεδιασμό και τη δημιουργία φανταστικών κόσμων, δηλαδή το περιβάλλον τους, τα πλάσματα, τους χαρακτήρες και το πολιτισμό τους. Και στη συνεχεία να τους δω να ζωντανεύουν σαν ένα κομμάτι μιας ολοκληρωμένης  οπτικοακουστικής παράγωγης.

F.R.: Τι σου αρέσει περισσότερο να σχεδιάζεις;

Μου αρέσουν περισσότερο τα πιο σκοτεινά φανταστικά θέματα, στα όποια μπορώ να δώσω ένα ύφος μελοδραματικού, γοτθικού τρόμου. Επίσης μου αρέσει ο σχεδιασμός χαρακτήρων και κουστουμιών.

F.R.: Πες μας για την τεχνική σου στο μολυβί.

Τον τελευταίο καιρό, σχεδιάζω τα πάντα ψηφιακά, απευθείας στο Photoshop, και χρησιμοποιώ Wacom Intuos 3. Πριν από αυτό σχεδίαζα σε χαρτί με ένα μολυβί ΗΒ και στη συνεχεία σβανάριζα το σχέδιο. Και οι δυο τρόποι είναι καλοί, αν στη συνεχεία θες να δουλέψεις ψηφιακά ένα σχέδιο στο Photoshop.

F.R.: Ποια είναι τα χρώματα που χρησιμοποιείς και σε ποιες επιφάνειας προτιμάς να ζωγραφίζεις;

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσα χρώματα σε Daler art board, αλλά τώρα, όπως θα δεις παρακάτω, όλη μου η δουλεία γίνεται σε ψηφιακό περιβάλλον.

F.R.: Ποιες είναι οι εφαρμογές και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς όταν ζωγραφίζεις ψηφιακά;

Δουλεύω αποκλειστικά στο Photoshop γιατί το γνωρίζω καλά και μπορώ να δουλέψω γρήγορα. Προτιμώ να είναι απλά τα πράγματα – αν χρησιμοποιώ πολλά προγράμματα,  υπάρχει ο κίνδυνος να ξέχνα τις λεπτομέρειες! Για τη μακέτα ενός εξώφυλλου χρειάζομαι, συνήθως 2-3 μέρες ή και λιγότερο. Οι μακέτες για άλλες δουλείες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα και να φτιάχνω δυο ή και παραπάνω έργα την ημέρα

H συνολική διαδικασία που ακόλουθο είναι σχετικά απλή – αυτό τον καιρό σχεδιάζω απευθείας στο Photoshop (αντί να σβανάρω ένα παραδοσιακό σχέδιο με μολυβί) και παίζω με διαφορές ιδέες ώστε να φτιάξω δείγματα (συνήθως στη χρωματική κλίμακα του γκρι) που πιθανόν να ζητήσει ο πελάτης.  Μετά, απλώς προσθέτω χρώμα χρησιμοποιώντας διαβαθμίσεις (gradients) και έναν περιορισμένο αριθμό πινέλων και υφών, σε διαφορετικά επίπεδα και με πολλούς συνδυασμούς και αδιαφάνειες (opacities). Αρχικά, δούλευα στο Photoshop σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που χειριζόμουν τα παραδοσιακά μέσα, χωρίς να εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητες του software, πράγμα που ήταν αρκετά δύσκολο. Κάποια στιγμή, δελεάστηκα από την ευκολία που παρέχει ένα πρόγραμμα και ξαφνικά στράφηκα προς την άλλη κατεύθυνση, ενσωματώνοντας στη δουλεία μου πολλά στοιχειά από φωτογραφίες. Πριν το καταλάβω, αντί να ζωγραφίζω ή να σχεδιάζω, είχα μπει για τα καλά στο διασκεδαστικό παιχνίδι της επεξεργασίας φωτογραφίας και του Photo-montage. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν οι εικόνες μου σημαντικά στοιχειά του στυλ και της προσωπικότητας μου. Εκείνη την περίοδο πίστευα ότι είχα βρει μια καταπληκτική, καινούργια προσέγγιση αλλά, στη πραγματικότητα, αυτό το διάστημα απέφερε κάποιες υπανάπτυκτες απομιμήσεις που τώρα τις βλέπω και τρομάζω!

Πρόσφατα, νομίζω ότι επανάκτησα την οπτική και την αίσθηση της προηγούμενης, παραδοσιακής δουλειάς μου, γιατί επέστρεψα σε μια πιο οργανική προσέγγιση καθαρού σχεδιασμού και ζωγραφικής που συνδυάζονται καλυτέρα με τις υφές και εφέ που παρέχει το software. Και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, ισορροπημένο και ελεύθερο. Τελικά, σημασία έχει αυτό που σου ταιριάζει σε κάθε δουλεία – πολλές φορές σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια – και έτσι συνεχίζω πάντα να πειραματίζομαι.

 F.R.: Λίγα λόγια για τις συνεργασίες σου;

Αυτόν τον καιρό δουλεύω σε ένα καταπληκτικό project για ένα βιβλίο φαντασίας του συγγραφέα David Morris, σε συνεργασία με τον επίσης εικονογράφο Leo Hartas, το όποιο προβλέπεται να τυπωθεί μέσα στο 2008.

Θα ήθελα να επεκτείνω τη διδασκαλική μου δραστηριότητα, γιατί βλέπω την πολύ θετική ανταπόκριση στα βιβλία μου για την ψηφιακή τέχνη. Μου ζητήθηκε να αναλάβω μια σειρά από εργαστήρια σε κολέγια της Νοτιάς Αμερικής στο τέλος του 2007.

 F.R.: Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτά που κάνεις;

Σίγουρα η δουλεία του ελευθέρου επαγγελματία έχει ύπερε και κατά, αλλά γενικά μου αρέσει το γεγονός ότι  η καριέρα μου ως εικονογράφου με έφερε σε επαφή με ταλαντούχους ανθρώπους και ενδιαφέροντες τομείς όπως οι εκδόσεις, οι ταινίες, η τηλεόραση κλπ, και μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω σε πολλές χώρες. Εκτιμώ την ελευθερία που παρέχει ο τρόπος που δουλεύω και μου αρέσει η αίσθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα ενός συναρπαστικού project στο μέλλον (για το όποιο κάνω το σταυρό μου)!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Thanos Tsilis Daryl Mandryk »