Martin Bland

Links: Website |
Κατηγορία Artists
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 Διαβάστηκε 121 φορές
Τεύχος 03 | Bitter Squid

Gallery

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει στη δουλειά σου;

Αυτό που με εμπνέει είναι η ζωή, το αναπάντεχο, το ηλιοβασίλεμα που θα δω όταν περπατώ στο δρόμο, οι ειδήσεις. Συγκεντρώνω στοιχεία από την καθημερινή ζωή και τα αποθηκεύω κάπου στην άκρη του μυαλού μου. Η κοινή απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν ότι εμπνέομαι από ταινίες/games/τέχνη, αλλά όλα αυτά δεν έχουν να μου δώσουν κάτι καινούριο. Οι ιδέες μου αναβλύζουν από μέσα μου με μεγάλη αγνότητα, δεν χρησιμοποιώ (ή σπανιότατα χρησιμοποιώ) εικόνες αναφοράς ή αντιγράφω το στυλ κάποιου άλλου, γιατί έχω την τάση να βγάζω τις σκέψεις μου προς τα έξω χωρίς να επηρεάζομαι από εξωτερικούς παράγοντες. Στο τέλος βλέπω τις δημιουργίες μου που είναι μόνο δικές μου, και παίρνω μεγάλη ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι αυτό που έχω φτιάξει είναι αυθεντικό (όσο αυθεντικό μπορεί να είναι κάτι στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, όπως συμβαίνει για κάθε πράγμα που έχει υπάρξει και στο παρελθόν).

Τι είναι αυτό που σε ωθεί στο concept drawing?

Αυτό που μου αρέσει είναι η ρευστότητά του, οι δυνατότητές του, έχει να κάνει περισσότερο με ιδέες και λιγότερο με τεχνική. Μου αρέσει η καθαρή διαδικασία της σκέψης που συλλαμβάνει, το χέρι είναι μόνο μια επέκταση του μυαλού. Έτσι για μένα η concept art ήταν ο φυσικός μου δρόμος, το να μπορώ να απεικονίζω την αρχική μου σκέψη στον καμβά. Η αναπαραγωγή έργων των μεγάλων παλιών δασκάλων ή η δημιουργία ενός συνηθισμένου πορτρέτου, ποτέ δεν ήταν κάτι που με αντιπροσώπευε. Αν μου πεις τι θέλεις, το μυαλό μου θα αρχίσει να κλοτσάει και αυτό με κάνει ευτυχισμένο.

Ποια σχέδια απολαμβάνεις περισσότερο;

Μου αρέσει να βυθίζομαι σε άλλους κόσμους. Για να ενδιαφερθώ για μια εικόνα και να συνεχίσω να τη δουλεύω, θα πρέπει να υπάρχει και μια ιστορία που θα τη στηρίζει. Έτσι, μπορώ να τη χτίζω σταδιακά, πράγμα που με βοηθά να συγκεντρώνομαι. Το παν είναι η διάθεση, αν καταφέρεις να τραβήξεις το ενδιαφέρον του κοινού ώστε να κοιτάξει τη δουλειά σου παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα, τότε αξίζει τον κόπο.

Ποια είναι η τεχνική σου στο μολύβι;

Για να πω την αλήθεια δε χρησιμοποιώ μολύβι. Προτιμώ να σχεδιάζω σε μεγάλες επιφάνειες με σχήματα (κάτι σαν τη διαδικασία των ελαιοχρωμάτων και των ακρυλικών), να δουλεύω με μεγάλες βούρτσες, να προχωράω σταδιακά, να εκλεπτύνω τις λεπτομέρειες και να βρίσκω πράγματα που μπορώ να επεξεργαστώ, αντί να μπλέκομαι με γραμμές. Η ζωγραφική με το μολύβι είναι πολύ αυστηρή, πολύ στατική, και παίρνω μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν ανακαλύπτω ότι μέσα  στα χρώματα που απλώνω, κρύβεται μια εικόνα.

Ποια ελαιοχρώματα προτιμάς;

Έχω να δουλέψω με ελαιοχρώματα και να αγγίξω τον πραγματικό καμβά πολύ καιρό. Το παιδί μου είναι πέντε χρονών και στριφογυρίζει γύρω μου όλη την ημέρα. Έτσι άφησα πίσω μου την παραδοσιακή πλευρά αυτού που κάνω, και αυτό γιατί αν αφήσω έναν υγρό πίνακα να στεγνώσει για 3 εβδομάδες, τότε έχω αυτόματα μέσα στο σπίτι μου τη συνταγή της καταστροφής. Παρόλα αυτά, μου αρέσει πραγματικά να ζωγραφίζω με ελαιοχρώματα γιατί μπορώ να πετύχω μια ασύγκριτη διαύγεια στα χρώματα. Τα 60 ml wintons μου (windsor & newton) έχουν πιάσει αράχνες (αλλά σύντομα θα ασχοληθώ και με αυτά).

Σε ποιες επιφάνειες προτιμάς να ζωγραφίζεις;

Ψηφιακές και συγκεκριμένα στο Photoshop που είναι και το όπλο μου. Δεν χρειάζεται να κάνω μίξεις και να περιμένω να στεγνώσει το χρώμα, έτσι κερδίζω πολύ χρόνο, και ο χρόνος είναι η ουσία αυτής της δουλειάς. Όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσω, η διαδικασία που ακολουθώ είναι πάντα η ίδια (μου ταιριάζουν περισσότερο τα ελαιοχρώματα/ακρυλικά ή τα ανάλογα ψηφιακά από το μολύβι και τα υδροχρώματα, γιατί δεν χρησιμοποιώ σαν βάση ένα σκίτσο). Στην πραγματικότητα θα προτιμούσα το ξύλο, μια απαλή επιφάνεια, γιατί που αρέσουν οι λεπτομέρειες, και ο καμβάς δε μου επιτρέπει να εκφράσω αυτό που θέλω. 

Ποια προγράμματα και τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς;

Μια Wacom Intuos 1 (που είναι πολύ παλιά αλλά κάνει τη δουλειά της τέλεια και γι’ αυτό δε χρειάζεται αναβάθμιση). Επίσης το Photoshop CS2 γιατί δε χρειάζομαι κάτι άλλο προς το παρόν.

Οι συνεργασίες σου;

Μου αρέσει να συναντώ ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με μένα, και είναι συναρπαστικό το πώς μπορούν να βγάλουν από μέσα σου πολλά περισσότερα από όσα περιμένεις, γι’ αυτό οι συνεργασίες είναι καλό πράγμα. Αυτή τη στιγμή, συνεργάζομαι με πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους σε ένα-δυο projects, σε μια διαφήμιση για ένα πολυτελές και γνωστό αυτοκίνητο, στην Νέα Υόρκη με έναν φωτογράφο μόδας. Επίσης συνεργάζομαι με έναν φίλο μου σε ένα live game του Xbox360. Μετά την προώθηση του soundtrack, για το οποίο έφτιαξα το εξώφυλλο, δόθηκε στον φίλο μου, ο οποίος είναι καταπληκτικός μουσικοσυνθέτης, η ευκαιρία να στήσει ένα παιχνίδι και ένα στούντιο.

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Δε δουλεύω πια 9-5 και έχω πολλές ελευθερίες (εν μέρει χάρη στην απίστευτη υποστήριξη του συνεργάτη μου). Κανονίζω το δικό μου ωράριο, δουλεύω πάνω σε ότι με ενδιαφέρει και ερεθίζει τη φαντασία μου. Μου αρέσει η διαδικασία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία, και όταν συναντώ ανθρώπους που κάνουν συνηθισμένες δουλειές συνειδητοποιώ, εν ολίγοις, ότι αγαπώ τη δουλειά μου και ελπίζω να την κάνω σε όλη μου τη ζωή.

Δημοσιεύσεις

Περιοδικό ImagineFX (6σέλιδο άρθρο με τίτλο “master of art” και 5σέλιδο tutorial σε ένα τεύχος, καθώς και δουλείες μου σε ακόμα 3 τεύχη) 

Περιοδικό Advanced Photoshop (6σέλιδο άρθρο)

Interzone (εικονογράφηση ιστορίας )

Περιοδικό Surface (εμπορική διαφήμιση)

Expose 5 (ολοσέλιδη εικόνα)

7.73m2 (4 σελίδες )

Διάφορα εξώφυλλα μυθιστορημάτων /box shots/concepts για διασκέδαση/διαφήμιση /εξώφυλλα cd /προσωπικές δουλειές

Online- , δουλειές μου έχουν δημοσιευτεί σε πολλά  sites, έχω κερδίσει διάφορα καλλιτεχνικά βραβεία (concept art’s hall of fame, Elite status on GFXartist, senior member on deviant art etc)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Daryl Mandryk Sinad »