Basic Theory

Links:
Κατηγορία Tutorials
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 Διαβάστηκε 169 φορές
Τεύχος 02 | Bitter Squid

 

Natascha Roeoesli

Γραμμή:

 Θεωρητική περιγραφή:

“Γραμμή είναι απλά η σύνδεση μεταξύ δύο σημείων και μπορεί να είναι ευθεία ή καμπύλη. Υπάρχουν πολλών ειδών γραμμές, αλλά οι περισσότερες γραμμές μπορούν να απλουστευθούν και να αντιπροσωπευθούν από ένα συνδυασμό ευθειών καμπυλών”

Όσον αφορά στην τέχνη:

Οι γραμμές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για συγκεκριμένου τύπου τέχνης (σχέδια, κόμικς, μελανογραφίες).

Το πάχος της γραμμής (line weight) είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε αυτήν την περίπτώση. Ίσου πάχους γραμμές δημιουργούν μια εντύπωση πλήξης, ενώ το διαφορετικό πάχος γραμμής μπορεί να κάνει κάτι να φαίνεται πιο ενδιαφέρον. Επιπλέον χρησιμοποιείται ως υπόδειξη προς κάποια σχήματα, (το γεγονός αυτό τείνει προς την μελανογραφία και θα αποτελούσε ένα ολόκληρο μικρό τομέα από μόνο του) εξαρτάται από το τι θέλετε να πετύχετε/ ας πούμε το αριστερό ή το δεξί μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον. Kάποιες φορές δεν χρειάζεται καν να σχεδιάσετε ολόκληρη τη γραμμή αλλά η υποψία ενός τελειώματος λειτουργεί πολύ καλύτερα.

 

Χρωματική Ένταση:

 Θεωρητική περιγραφή:

“Χρωματική ένταση (value) είναι το πόσο ανοιχτό ή βαθύχρωμο είναι κάτι. Η ένταση του χρώματος μπορεί να καθοριστεί από την τοπική απόχρωση ή το χρώμα ενός αντικειμένου ή από το πώς το φως αλληλεπιδρά με κάτι (δημιουργώντας αντιθέσεις που προσδίδουν φωτεινότητα, διαβαθμίσεις και σκιά).”

Όσον αφορά στην τέχνη:

Οι χρωματικές εντάσεις είναι πιθανόν η πιο σημαντική πλευρά που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Είναι επίσης η αιτία που μας αρέσουν τόσο πολύ οι ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχεις τις σωστές εντάσεις με χρώματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι όσο περισσότερη χρωματική ένταση έχει κάτι, τόσο λιγότερη απόχρωση του πραγματικού χρώματος δείχνει. Ελπίζω να μην κάνω λάθος σε αυτό το θέμα,  αλλά τις περισσότερες φορές απλά χρησιμοποιούμε τον όρο “φωτεινότητα” αντί για ένταση χρώματος. Εντούτοις η χρωματική ένταση  είναι στην πραγματικότητα η σχέση ανάμεσα στην φωτεινότητα ενός χρώματος αναφορικά με κάποιο άλλο.

Κοιτάξτε αυτήν την εικόνα: Το γκρι είναι μεσαίας έντασης χρώματος και είναι ακριβώς το ίδιο και στις δύο πλευρές (128,128, 128 – ένα ουδέτερο γκρι): Φαίνεται πιο θερμό ενώ είναι περικυκλωμένο από ψυχρά χρώματα και εμφανίζεται σαν πιο ψυχρό όταν το κυκλώνουν θερμά χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια στοιχεία έχουν την ίδια ένταση χρωμάτων, θα αντιδράσουν στην απόχρωση των περιβαλλόντων στοιχείων και όχι στην μεταξύ τους σύγκρισή.

Οι χρωματικές εντάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές αναφορικά με την ιδιοσυστασία και τις επιφάνειες, όπως επίσης και στο πώς τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν και δημιουργούν σχήματα.

Είναι πάντα ένα καλό κόλπο να αποχρωματίσετε το έργο σας για να ελέγξετε τις χρωματικές εντάσεις σας. Γενικά, θα πρέπει να έχετε την μεγαλύτερη αντίθεση εντάσεων χρωμάτων γύρω από το κέντρο του ενδιαφέροντος διότι το μάτι σας έλκεται σε αυτό το σημείο αυτόματα. Γενικά, θα πρέπει να κρατάτε τις περισσότερες χρωματικές εντάσεις σε μέσα όρια διακύμανσης και λιγότερο σε βαθύχρωμες και “απαλότερες” εντάσεις. (αντιθέσεις και σκιές).

Πιστεύω ότι θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο με θέμα τις χρωματικές εντάσεις αλλά γενικά βεβαιωθείτε ότι το έργο σας θα έχει όλη την γκάμα εντάσεων, από τις πολύ σκούρες μέχρι τις πολύ ανοιχτές.

Oι εντάσεις του χρώματος είναι μερικές φορές περίπλοκες να τις αξιολογήσετε σωστά, από την στιγμή που το μυαλό μας κάνει να νομίζουμε ότι βλέπουμε μια διαφορετική ένταση από αυτήν που στην πραγματικότητα είναι εκεί. Αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να το διακρίνουμε εάν κοιτάμε κάτι με την λειτουργία ομαλής εναλλαγής χρωματικής έντασης (smooth value transient) – Τώρα πείτε μου ότι δεν είστε έστω και λίίίίγο ξαφνιασμένοι με το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά από την χρωματική ένταση Α στην χρωματική ένταση Β στην παρακάτω μπάρα;

 

Σχήμα και μορφή:

Θεωρητική περιγραφή:

“To σχήμα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε, στις 2 διαστάσεις. Βασικά το περίγραμμα από κάτι. Τα σχήματα είναι συνήθως πολύ απλά με την πρώτη ματιά και εύκολα μας δίνουν το μήκος, το πλάτος και τις διαστάσεις ενός δεδομένου αντικειμένου. Υπάρχουν επίσης φωτεινά σχήματα και σκιερά σχήματα, κλπ.” 

“Η μορφή είναι αυτό που κάνει κάτι να φαίνεται τρισδιάστατο. Λαμβάνει χώρα στις περιοχές ενός αντικειμένου όπου η σκιά αλλάζει σε φως, αποκαλύπτοντας την ‘τοπογραφία’ ή ανύψωση της επιφάνειας ενός αντικειμένου. Οι ανεπαίσθητες διαβαθμίσεις της έντασης του χρώματος συνήθως αντιπροσωπεύουν λείες επιφάνειες, όπως μια σφαίρα, ενώ οξύτερες μεταβολές της έντασης του χρώματος δείχνουν επιφάνειες που έχουν ισχυρές και απότομες μεταβολές επιπέδου, όπως ένα κουτί ή τα ισχνά σημεία του σώματος.”

Όσον αφορά στην τέχνη:

Τα σχήματα μπορούν να αποδειχτούν μεγάλη βοήθεια στην δημιουργία μιας πιο ελκυστικής εικόνας. Τείνω να σκιτσάρω  σκιερές/σχηματικές εικόνες για να ελέγξω εάν ένας χαρακτήρας ή ένα αντικείμενο μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον (ζητώ συγνώμη για την άσχημη ποιότητα). Θα παρατηρήσετε επίσης ότι με το που προσθέσω κάποιες χρωματικές εντάσεις (σε αυτήν την περίπτωση κάποια στοιχεία από την κλίμακα του γκρι) θα αρχίσετε στα αλήθεια να ξεχωρίζετε σχήματα και επιφάνειες/ιδιοσυστασίες και κατά αυτό τον τρόπο τα στοιχεία αυτά καθαυτά γίνονται πιο ξεκάθαρα.

Οι μορφές καθορίζονται από τις εντάσεις χρώματος. Εάν σε ένα σχήμα προσθέσετε κάποια ένταση χρωμάτων, αυτομάτως δημιουργείτε μία μορφή και την επιφάνεια της.

 

Χρώματα:

Θεωρητική προσέγγιση: 

“Το χρώμα είναι και ένταση και απόχρωση. Πιστεύω ότι περιλαμβάνει το πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι κάτι, συν του τι χροιά και χρωματική πληρότητα έχει αυτό το αντικείμενο.”

Καλλιτεχνικός:

Αχ ωχ – εντάξει- χμμμ – τρόπος είναι πολύ για να γραφτεί εδώ. Τίποτα σχετικό με το πώς τα χρώματα συνεργάζονται ή πώς επηρεάζουν το ένα το άλλο, αλλά το πώς βασικά δημιουργούνται ίσως;

To φως είναι η βασική αιτία που βλέπουμε χρώματα. Βασικά, εάν κάτι φαίνεται πράσινο αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες αποχρώσεις φωτός απορροφούνται και μόνο τα πράσινα μέρη του χρωματικού φάσματος αναπηδούν μέσα στα μάτια μας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που θα πρέπει πάντα να έχετε το περιβάλλον χρώμα σας υπόψη διότι αυτό είναι κυριολεκτικά φως που αναπηδάει παντού και επηρεάζει όλες τις βασικές αποχρώσεις στο έργο ζωγραφικής σας.

Κατά την γνώμη μου ενώ ζωγραφίζω, ορίζω τα χρώματα σύμφωνα με τρία κύρια στοιχεία:

Aπόχρωση, Χρωματική Πληρότητα και Χρωματική ένταση (ή για να το απλοποιήσω: φωτεινότητα).

Στο Photoshop εάν έχετε το παράθυρο του πίνακα αναζήτησης χρωμάτων ανοιχτό, μπορείτε να επιλέξετε να δουλέψετε με ακριβώς αυτά τα τρία στοιχεία. Εάν δεν δουλεύετε ήδη με τον HSB (σας θυμίζει κάτι;) ρυθμιστή(slider)- μπορείτε να πάτε και να κλικάρετε το μικρό βέλος πάνω δεξιά για να ανοίξετε ένα μενού και να επιλέξετε “HSB”.

H Απόχρωση είναι αυτό που κατά κανόνα ονομάζουμε “χρώμα”. Πέστε το όπως θέλετε: κίτρινο, πορτοκαλί, μοβ, ροζ…

Η Χρωματική πληρότητα είναι το πόσο πραγματικά από την απόχρωση βρίσκεται μέσα στο χρώμα το ίδιο. Το κραυγαλέο ροζ ή τα χρώματα φθορισμού είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ακραίας χρωματικής πληρότητας. Την χρωματική ένταση την έχουμε ήδη καλύψει

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για τα χρώματα – θερμά χρώματα, ψυχρά χρώματα, πως αλληλεπιδρούν, συμπληρωματικά χρώματα – κλπ κλπ – παρά πολλά για να γράψουμε για όλα στην ουσία.

Επιπροσθέτως, τα χρώματα είναι επίσης θέμα γούστου και προσωπικής αισθητικής. Σας βοηθούν στο να εκφράσετε αυτό που θέλετε μέσω ενός πίνακα και μπορούν να γεννήσουν ορισμένα συναισθήματα στον θεατή. Μπορούν να γίνουν σαν ένας χαρακτήρας στην ιστορία σας.

          

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ziv Qual : Tutorial Tips and Tricks »