Tips and Tricks

Links:
Κατηγορία Tutorials
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 Διαβάστηκε 141 φορές

 

Natascha Roeoesli

Γυρίστε τον καμβά οριζόντια

 Κάντε το αυτό συχνά. Δεν θα μπορούσα να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι αυτό. Για κάποιο λόγο, το μυαλό μας συνηθίζει σε λάθη εάν δεν αλλάξουμε την προοπτική λίγο. Το να γυρίσετε τον πίνακα σας οριζόντια θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια “φρέσκια” ματιά στο έργο σας.

Τις περισσότερες φορές εκπλήσσομαι όταν γυρίζω τον πίνακα μου για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της ζωγραφικής μου.

Ειδική σημείωση: μερικές φορές μπορεί ακόμα και να σας αρέσει η “γυρισμένη” έκδοση καλύτερα όσον αφορά στην σύνθεση και να αφήσετε το έργο έτσι. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να γυρίσετε τον πίνακα κάθετα για μια εντελώς διαφορετική άποψη.

 

Σώστε συχνά

 Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για προσωπικούς λόγους αλλά και για κάποιους άλλους λόγους που θα αναφέρω αργότερα. Είναι το πιο λογικό να σώζετε διάφορους αποτυχημένης διεργασίας .jpg φακέλους στην ανάλυση που δουλεύετε.

Ειδική σημείωση:Εάν έχετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο μπορείτε ακόμη να σώσετε .psd φακέλους.

 

Ελέγξτε την πρόοδο σας

 Συχνά, όταν ζωγραφίζω για αρκετή ώρα, μπορεί να χαθώ ανάμεσα στις λεπτομέρειες. Αλλάζω τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή τα μαλλιά ή ακόμα και  την διάταξη των χρωμάτων. Εάν έχετε σώσει τα προηγούμενα σας βήματα, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πάτε πίσω και να τα συγκρίνετε με την τρέχουσα εκδοχή της δουλειάς σας. Σας αρέσουν οι αλλαγές ή πιστεύετε ότι μια προηγούμενη εκδοχή είναι καλύτερη;

Eαν παρατηρήσετε ότι αλλάξατε ένα στοιχείο προς το χειρότερο, είναι εύκολο να ανατρέξετε σε ένα προηγούμενο σημείο στη δουλεία σας και να κάνετε μια αποκοπή / επικόλληση (cut/paste) εκείνου του ιδιαίτερου στοιχείου επάνω στην τρέχουσα εκδοχή του έργου σας.

 

Διορθώστε δευτερεύοντα ζητήματα με πονηρό τρόπο

 Έχω την τάση να καταπιάνομαι με τις εκφράσεις προσώπων για πολύ ώρα. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ρευστοποίησης (liquify tool) είναι ένας εύκολος τρόπος να διορθώσετε ελαφρώς προβληματικά χαρακτηριστικά.

Εάν δουλεύετε σε ανάλυση εκτύπωσης οποιαδήποτε μεγαλύτερη από 72dpi (κουκίδα ανά ίντσα), θα πρέπει να κάνετε μια πρόχειρη επιλογή γύρω από την περιοχή που θέλετε να διορθώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το εργαλείο ορθογώνιας μαρκίζας (rectangular marquee tool) ή το εργαλείο λάσο (lasso tool).

Εφόσον έχετε την επιθυμητή επιλογή, πηγαίνετε στο Φίλτρο (filter)Þ Ρευστοποίησε (liquify) (ή Shift+Ctrl+X). Η ενέργεια αυτή θα ανοίξει ένα καινούργιο παράθυρο μέσα στο Photoshop.

Το εργαλείο που χρησιμοποιώ πιο συχνά ονομάζεται “εργαλείο παραμόρφωσης” (forward warp tool) και μπορεί να βρεθεί στην κορυφή της αριστερής γραμμής εργαλείων στο παράθυρο ρευστοποίησης.

Αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να άγετε και να φέρετε κάποια στοιχεία. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί όμως και πιθανώς να χρειαστεί να το δοκιμάσετε μερικές φορές για να αναπτύξετε μια καλύτερη αίσθηση χρήσης του εργαλείου. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το σημείο που παραμορφώνεται βρίσκεται στην μέση του κύκλου της βούρτσας σας που είναι ορατός από αυτό το οπτικό πεδίο ρευστοποίησης. Μπορείτε να πειραματιστείτε με το μέγεθος της βούρτσας και την πίεση της βούρτσας οι οποίες είναι οι μόνες δυο ρυθμίσεις που αλλάζω συνήθως. Ο τρόπος λειτουργίας (mode) μπορεί να οριστεί στο “σκληρό” (stiff) αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους λειτουργίας και να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει περισσότερο. Το CTRL+Z δουλεύει σε αυτήν την περίπτωση και μπορείτε να αναιρέσετε ένα βήμα εάν έχετε κάνει κάτι στραβά. Ή μπορείτε πάντα να ακυρώσετε ολόκληρο το παράθυρο ρευστοποίησης και να επιστρέψετε στην κανονική λειτουργία.

Ειδική σημείωση: Χρησιμοποιήστε το συνδυασμό CTRL+Z για να αναιρέσετε ένα βήμα κάθε φορά στο παράθυρο ρευστοποίησης. Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με αυτό το εργαλείο για να αναπτύξετε μια οικειότητα με την χρήση του.

 

Δουλέψτε με δυο ανοιχτά παράθυρα ταυτοχρόνως   

 Εάν δουλεύετε σε πολύ υψηλή ανάλυση (ας πούμε 300dpi ανά εκτύπωση) μπορεί να χάσετε την συνολική αίσθηση του πίνακα σας ενώ δουλεύετε στο 100%. Μερικές φορές ασχολείστε με τις λεπτομέρειες παραπάνω απ’όσο χρειάζεται και οι λεπτομέρειες αυτές δεν θα είναι καν ορατές στο μέγεθος που η εκτύπωση σας θα είναι στο τέλος.

 

Ελέγξτε τις χρωματικές σας εντάσεις

 Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός πίνακα είναι οι χρωματικές του εντάσεις. Εάν πετύχετε σωστά τις χρωματικές εντάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα και ο πίνακας σας θα εξακολουθήσει να είναι ευανάγνωστος. Για να ελέγχετε τις χρωματικές σας εντάσεις κάθε τόσο, δημιουργείστε ένα αντίγραφο του πίνακα σας (ΕικόναÞΑντιγραφή)(ImageÞDuplicate), εξομαλύνετε το και αποχρωματίστε το.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεωρητικούς όρους και συγκεκριμένα ένταση χρωμάτων Εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το να αναπαράγετε μια εικόνα με το να ανοίγετε δυο παράθυρα του ίδιου πίνακα ΔΕΝ είναι το ίδιο. Εάν αναπαραγάγετε μια εικόνα θα ανοίξετε μόνο μια κόπια του φακέλου και ότι αλλαγές κάνετε στην κόπια ΔΕΝ θα γίνουν και στον αρχικό φάκελο.

 

Μην αρχίσετε με πολύ σκούρα ή πολύ ανοιχτά χρώματα

 Είναι πολύ ευκολότερο να αρχίσετε με μεσαίας κλίμακας χρώματα. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να προσθέσετε σκιές και λεπτομέρειες στο συνολικό σας έργο.

Ελέγχετε τις χρωματικές σας εντάσεις κάθε τόσο (δες πιο πάνω)

Για τα μαλλιά όμως, είναι καλύτερα να αρχίσετε  με το σκουρότερο χρώμα και να συνεχίσετε με τις λεπτομέρειες.

Ειδική σημείωση: Ποτέ μα ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε το μαύρο για τις σκιές και το άσπρο για τις λεπτομέρειες. Αυτά τα δυο χρώματα δεν υπάρχουν στην φύση. Ένας πιο πλήρης χρωματικός τόνος δέρματος με κάποια ίχνη του περιβάλλοντος φωτός είναι ότι πρέπει για τις σκιές. Για τις λεπτομέρειες χρησιμοποιήστε απαλότερες παραλλαγές χρώματος του δέρματος. Εμπειροτεχνική μέθοδος: Ψυχρό χρώμα σκιάς - Θερμό χρώμα λεπτομέρειας, Θερμό χρώμα σκιάς - Ψυχρό χρώμα λεπτομέρειας. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Basic Theory Nick Deligaris »